top of page

Tatin de poires - Provensálský hruškový koláč


Tento koláč jsme si doma oblíbili. Můj muž obzvlášť a tak jsem ho teď za poslední měsíc pekla hned 2x. :) Je opravdu moc dobrý a kdo ho ochutnal, měl tendenci si hned po dojedení naložit na talíř další kousek. A to je jenom dobře! Chtěla jsem upéct něco, co se bude hodit na takové to podzimní mlsání a využiju při tom hrušky, kterých teď bylo všude kolem spousty. Tohle byla fakt trefa do černého, protože chuť hruškového koláče, který se peče "naopak", je opravdu výtečná.. máslové, vláčné těsto v kombinaci s medem, oříšky a hruškami, je tou správnou podzimní symbiózou. Koláč můžete samozřejmě připravit i s jiným druhem ovoce, které máte rádi.



Jdeme na to!


Potřebujeme:

4-5 tvrdších hrušek

5 lžic kvalitního medu

3 vajíčka

200g másla

200g medu

200g hladké mouky

2 lžičky kypřícího prášku (nejlépe bez fosfátu)


med

javorový sirup

kokosový sirup (nemusí být)

vlašské ořechy


Postup:

1). Začneme přípravou hrušek. Ty si nejdříve oloupeme, rozkrojíme na půlky a vybereme tvrdý vnitřek a jádřince. Následně hrušky dáme vařit na cca 5-10 minut (záleží, jak tvrdé se nám podaří koupit). Pozor, ať je nevaříte příliš dlouho, nesmí vám změknout jako do kompotu - při pečení by z nich vznikla dobrá přesnídávka. Takže je vařte jen tak, ať se vám pak dobře krájí do vějířků, ale nejsou úplně měkké.

2). Jakmile se nám budou hrušky chvíli vařit, můžeme si začít připravovat těsto. Ve misce utřeme máslo do pěny - můžete to zkusit buďto vařečkou, anebo si pomozte robotem na nižší obrátky.

3). Vajíčka vyšleháme ve větší misce s medem. Šleháme do doby, než nám vznikne pěkná světlá, krémová pěna. Následně do pěny přidáme mouku s kypřícím práškem. Promícháme a těsto opatrně a jemně smícháme s máslem (buďte něžní ;)).

4). Nyní si připravíme "sladkou směs", kterou budeme nalévat na dno pečící nádoby. V hrníčku si smícháme asi 5 lžic medu, 3 lžíce javorového sirupu a můžete přidat třeba jako já i kokosový sirup. Směs zamícháme a na závěr ještě přidáme na drobno nasekané vlašské ořechy.

5). Je čas připravit si nádobu na pečení. Používám kulatou (24cm) s možností odnímatelného okraje. Formu si vyložíme pečícím papírem (dno i boky). Na dno nalijeme sladkou směs, kterou jsme si před chvíli připravili i s ořechy do hrníčku. Snažíme se, aby směs byla rozprostřená po celém dně pečící formy.

6). Uvařené a lehce vychladlé hrušky si nakrájíme do vějířků (viz foto) a naskládáme si je na sladkou směs, na dno nádoby.

7). Na hrušky následně vylijeme připravené těsto, kterým hrušky pěkně zakryjeme.

8). Pečeme asi na 180°C cca 50 minut. Kolem té 45. minuty špejlí kontrolujte stav těsta a pokud vyjde špejle suchá, můžete ukončit pečení i dřív.

9). Následně koláč překlopíme na talíř a necháme vychladnout. Podáváme! :)











Vybrané příspěvky
Kategorie
Poslední příspěvky
Sleduj mě
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
Můj Instagram
Archiv příspěvků
Štítky
Zatím žádné štítky
bottom of page