top of page

Balijská kuchyně část 2. - Kde jíst a za kolik?


Polehávat celý den na takové pláži, vůbec není špatné :)


Kdo se chystá na Bali a myslí si, že tam bude jíst a pít skoro zadarmo, toho musím hned na začátku vyvést z omylu. Ceny za jídlo se nijak výrazně neliší od cen v bistrech a restauracích u nás. Jedním z míst, kde se ale přeci jenom najíte relativně levně, dobře, a pokud víte, kam máte na jídlo jít, tak i kvalitně, je místní tzv. warung (něco na způsob bistra). Ceny se zde pohybují od cca 30 000 rupií za velmi dobrá jídla, což je v přepočtu zhruba 60,- Kč za jednu velkou porci. Důležité ale je, že víte, kam na to dobré jídlo zajít. Naše evropské žaludky nejsou tak úplně přizpůsobené všemu, co na Bali uvidíte k jídlu. Na to bacha. :) My měli velké štěstí, že jsme bydleli u skvělých lidí, kteří se nám nonstop věnovali a radili nám mimo jiné, kde je bezpečné se najíst, a kde bychom to raději zkoušet neměli. Proč vůbec ceny za jídla zmiňuji? Protože si hodně lidí myslí, že je Bali velmi levný ostrov a je tam levné úplně vše. Není tomu tak, snad až na ceny za benzín (naftu zde seženete hodně těžko), které se pohybovaly okolo 13,- Kč za litr a nákupy oblečení a suvenýrů, kde se při nakupování smlouvá a dá se pěkné kousky pořídit za opravdu velice nízké ceny.

U jídla a alkoholu to ale prostě neplatí. S alkoholem je to tam "špatné" všude. Za prvé je to zboží, které neseženete kdekoliv (jestli chcete tvrdší alkohol nebo víno, musíte do specializované prodejny, kterých tam moc není). A pokud byste si v marketu chtěli koupit obyčejné pivo, v regálech ho nehledejte - jděte rovnou k pultu a prodavačky se zeptejte, jestli by vám nějaké pivo neprodala. Ta pak důležitě kývne na svou kolegyni, která ihned cupitá někam do skladu a vítězoslavně vám za chvíli několik lahvinek tohoto zbožíčka donese. ;)


Naše skoro každodenní balijská snídaně - banánové palačinky z rýžové mouky, čerstvé ovoce, ovocné smoothie a káva ze Sumatry

V restauracích a warunzích pivo pod 40,- Kč nečekejte, ceny za 0,6 l piva Bintang (nejvíce pitelné a chutné pivo na Bali) se pohybují kolem 50,- až 60,- Kč. Bali je ostrovem Indonésie, která je muslimským státem a proto, i když je samotné Bali ve valné většině hinduistického náboženství, podřizuje se indonéskému právu a tím pádem musí ceny alkoholu přizpůsobit muslimskému státu, a ceny jsou tedy přirozeně vysoké. Pokud si představujete, že si na idylické dovolené na Bali budete každý večer slastně popíjet vínečko a vše budete prokládat třeba ještě něčím ostřejším, tak to sice klidně můžete, ale dovolená vás v takovém případě vyjde celkem draho. Láhev lepšího vína zde začíná na 500,- Kč, pokud nevyužijete akce v některých z warungů, kde při koupi místního balijského vína k večeři (za cca 200,- 0,7 l), dostanete druhou láhev vína zdarma (víno vám zabalí do dárkové tašky a dostanete jej na odchodnou). Ano, kvalitou tyto vína jistě nemůžete srovnávat s například francouzskými víny, ale pokud budete trpět značným dovolenkovým vínovým deficitem, tak si ho prostě dáte, a bude vám chutnat. :)


Čerstvý fresh je na pláži běžným pitím. A pořídíte ho opravdu za drobné. Na fotce mango fresh juice.


Ale zpět k jídlu. Jak už jsem se zmínila, kvalitně, levně a dobře se můžete na Bali najíst v místním warungu. Nechybí zde ale také klasické restaurace, které nabízí klasickou světovou nebo evropskou kuchyni, ale řekněme si to na rovinu. Jet na Bali a neochutnat pravou balijskou kuchyni a místo toho se nacpávat tou klasikou, kterou máte na každém rohu doma? To by byl hřích! Balijská kuchyně je moc moc dobrá. A hlavně! Najíte se zde bez přidávání umělých dochucovadel, konzervantů a podobných náhražek, které se v dnešní době na mnoha místech ve světě používají. Zbytečně zahuštěná jídla moukou, jak je tomu zvykem v české kuchyni, zde taky nehledejte. Díky za to! Tohle jsem si opravdu hodně užívala. Člověk se sice nacpává, až mu praskají kalhoty, ale nacpává se s vědomím, že do sebe neláduje kdejakou chemickou špatnost. Můžete se spolehnout, že jídlo je tady opravdovým jídlem plným výrazných asijských chutí a nezřídka i pálivých chilli papriček. Kdo na pálivé není moc zvyklý nebo tomu příliš neholduje, raději se vždy při objednávání ujistěte, že vám to neudělají příliš "spicy". ;)


Jelikož jsme na Bali hodně cestovali a trávili čas mimo domov, jedli jsme bezmála každý den na jiném místě a tak jsme toho ochutnali opravdu dost. Samozřejmě, že jsme měli své warungové favority, kde jsme se po dobu těch 14 dní rádi vraceli, ale právě díky té možnosti stravovat se na různých místech, jsme si mohli vytvořit autentický obrázek o tom, jak se na Bali jí doopravdy. Žádný all inclusive z jedné kuchyně (a ještě ke všemu v evropském stylu) někde u hotelu. Bali je třeba prožít všemi smyslym, se všemi zážitky, které se vám zde neopakovatelně naskytují každý nový den!


A teď už k fotkám jídel (u každé fotky je krátký popisek, o jaké jídlo nebo místo se jednalo). Vychutnejte si mou oblíbenou galerii.. :)

Vybrané příspěvky
Kategorie
Poslední příspěvky
Sleduj mě
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
Můj Instagram
Archiv příspěvků
Štítky
Zatím žádné štítky
bottom of page