top of page

Borůvkový koláč jako od maminky

Chef Amateur je konečně zpět! Trochu mi to trvalo, ale konečně jsem zase zpět plná nových nápadů, receptů a plánů. Samozřejmě není nic lepšího, než to všechno po delší odmlce znovu nastartovat novým receptem. Dnes si můžete přečíst článek o tom, jak upéct klasický kynutý, domácí borůvkový koláč, který chutná jako od maminky. Borůvková sezóna byla letos celkem vydařená a tak jsem se pustila do pečení. A to hned 2x.. Není nad tu skvělou vůni, která se line celým domem, když se vám v troubě peče tento fialový fešák. A pak není nad tu skvělou snídani, kdy si ke kafíčku ukrojíte pořádný kousek čerstvého borůvkového koláče.. to já prostě můžu. Je to klasika všech klasik, žádné zdravé vychytávky (až na ty borůvky ;)) tady nehledejte. Některé věci prostě ošidit nejde a chutnají nejlíp tak, jak je pekly naše prababičky, babičky a maminky. ;) Pro ty z vás, co se bojí práce s kynutým těstem - obavy zahoďte! Jednou to zkusíte a zjistíte, že na tom opravdu není nic složitého. Takže směle do toho. ;)

Potřebujeme:

Na těsto:

1 litr čerstvých (nebo mražených) borůvek

160 g hladké mouky

160 g polohrubé mouky

65 g moučkového cukru

80 g másla

2 žloutky

200 ml mléka

30 g droždí (chlazeného, v kostce)

1 lžičku cukru (do kvásku)


Na drobenku:

8 lžic hrubé mouky

6 lžic cukru

4 lžíce másla


Postup:

1). Do cca 100ml vlažného mléka (použijte větší misku, kde zbude prostor pro růst kvásku) přidejte 1 lžičku cukru a zamíchejte. Následně rozdrobte 30g droždí, opět lehce zamíchejte a dejte na teplé místo, kde nechte vzejít kvásek (cca 15-20min).

2). Ve větší misce si připravte prosetou hladkou a polohrubou mouku společně s moučkovým cukrem, žloutky, rozpuštěným máslem a zbytkem mléka. Následně přidejte vzešlý kvásek.

3). Vše důkladně promíchejte a zadělejte těsto. Nešetřete se a mákněte si! Nakynuté těsto vám bude později odměnou. ;)

4). Zpracované těsto posypte trochou hrubé mouky a dejte kynout do teplého místa (asi na hodinu). Já dávám pod dvě deky a nejlépe k živočišnému teplu v podobě manžela pokud se zrovna nachází nejbližší hodinu na sedačce v obýváku. ;) :)))

5). Mezitím si v klidu můžete připravit borůvky, které opláchněte a nechte okapat. Následně si předehřejte troubu na cca 180°C (peču obvykle na horkovzduch, program spodek-vrch plechu).

6). Poté si připravte drobenku. Hrubou mouku, cukr moučku a změklé máslo hezky rukama promněte a dopracujte se až k požadovaným "drobkům".

7). Zkontrolujte stav těsta (mělo by být již pěkně nakynuté = zdvojnásobený objem nebo pokud jste opravdu hodně makali, tak i víc než to :))))

8). Těsto si přendejte na připravený plech vyložený pečícím papírem. Z "bochánku" si udělejte pěknou placku (klidně i tenčí) roztaženou po celém plechu.

9). Posypte dostatečným množstvím borůvek (na tuto velikost koláče je 1 litr borůvek minimum!). Následně borůvky lehce poprašte vanilkovým cukrem.

10). Na závěr přidejte připravenou drobenku.

11). Pečte na 180°C cca 30 minut.








Vybrané příspěvky
Kategorie
Poslední příspěvky
Sleduj mě
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
Můj Instagram
Archiv příspěvků
Štítky
Zatím žádné štítky
bottom of page