top of page

Balijská kuchyně část 1. aneb jak to všechno začalo

Kulinární zážitky nám při cestě na Bali nezačaly vlastně až na samotném ostrově, ale jídlo jsme si užívali hned ze startu, a to.. v letadle. O Emirates jsem už předtím slyšela chválu, ale že budeme opravdu nadmíru spokojení jak se servisem, tak i s jídlem, to jsme vážně nečekali. Vážně. Čekala nás velmi dlouhá cesta z Prahy na Bali, s jedním přestupem v Dubaji a tak jsem byla hodně zvědavá, jak to budeme mít s jídlem, jestli cestou nebudeme mít hlad a nebudeme se muset narychlo docpávat někde v mekáči na letišti, jak jsme byli dosud zvyklí u krátkých letů a nízkonákladových společností, ale nestalo se. Emirates se o nás krásně postaraly a my si časově náročnou cestu hodně užili i když jsme letěli "jen" ve standardní economy class. ;)


Na prvním letu z Prahy do Dubaje, který trval 6 hodin čistého času, a stejně tak i na delším letu z Dubaje na Bali (let trval 9 hodin), jsme si mohli krátce po startu pochutnat na předkrmu, hlavním jídle, salátu, dezertu a velkém množstvím alko i nealko nápojů. U delšího letu jsme se servisu jídla dočkali během cesty hned 2x. Nápoje stevardky nabízely skoro nepřetržitě a opravdu o ně nebyla nouze. Co se týče jejich kvality, u alkoholických nápojů se jednalo o širokou škálu whisky (např. 12 letý Glenfidich), rumů a jiných, které jsem ani nestihla postřehnout, a také o velmi kvalitní červená a bílá francouzská vína (Emirates prý nakupují kvalitní vína na několik let do předu a skladují je ve svých vinných sklípcích). Vše protkáno příjemným servisem, studenými a teplými ručníky a profi úsměvem na tváři stevardek. Jo, takhle by to mělo vypadat. Člověk má z toho cestování hned jiný pocit.


Co ještě určitě stojí za zmínku je výběr hlavního jídla v letadle. Už při samotné koupi letenky máte možnost si díky službám Emirates vybrat jak sedadla v letadle, tak i druh jídla, které chcete během letu dostat. Zvolit si můžete klasické, standardní jídlo anebo v případě diety nebo kvůli náboženství zvolit z dalších asi 30 možností jídel (vegetariánské, veganské, raw, pouze ovoce apod.).

V letadle následně obdržíte jídelní lístek s celým menu (s výběrem dvou hlavních jídel) a letušce poté jen sdělíte, jestli jste si jako hlavní chod vybrali například hovězí s pepřovou omáčkou a bramborovým pureé nebo kuřecí maso s rýží a masala omáčkou.


Všechna jídla jsou vždy vybírána a nabízena taky podle toho, do jaké cílové destinace máte namířeno. Pokud je to Indonésie, jako v našem případě, jídla se postupně přeměňovaly (hlavně u druhého letu z Dubaje na Bali) na orientální kuchyni.

Za co musím Emirates také ještě pochválit, je systém tzv. meal voucherů. Pokud cestujete s touto společností a váš přestup na jednom z letišť činí víc jak 4h (i např. 4h a 5min), automaticky máte nárok na meal voucher, tedy jídelní kupón, za který se na letišti najíte a napijete. Je to opravdu ohromná výhoda a my jsme toho využili na cestě tam (přestup 8h) i na cestě zpět (přestup 4h 5min). Do ceny letenky se vám tak díky tomu započítá další jídlo, které na letištích bývá vždy celkem drahé. Je pravdou, že pokud bych si tuto informaci nezjistila dříve, asi bychom na cestě tam byli na letišti v Dubaji odkázáni sami na sebe, jelikož nám v Praze paní u přepážky Emirates (mimochodem, byla "velice" příjemná), neposkytla vůbec žádné informace týkající se nějakých voucherů i když nás odbavovala z Prahy až na samotné Bali. A tak jsem si po přistání v Dubaji v jednu hodinu v noci musela vouchery sama vyběhat a vystát frontu u Emirates přepážky, ale povedlo se a meal vouchery jsme dostali.


Na cestě zpět už to bylo mnohem lepší, hold Balijci mají trochu přátelštější povahy. :) Ihned u odbavení na Bali, nám paní u přepážky spolu s letenkami a velkým úsměvem na tváři vytiskla meal vouchery a měli jsme vystaráno.


Pokud zvažujete cestu někam hodně daleko, zvažte své časové a finanční možnosti, a pokud vám to rozpočet jen trochu dovolí, na letenkách a letecké společnosti nešetřete. Hold letět takový kus světa a nemít k tomu určitý servis, může hned ze startu způsobit, že do cílového místa dorazíte hodně zničení a dlouhou dobu vám bude trvat, než se ze všeho vzpamatujete.. :)


P.S: Omlouvám se za špatnou kvalitu fotek. Většinu jídel a momentek jsem fotila mobilem, který jsem měla po ruce.








Vybrané příspěvky
Kategorie
Poslední příspěvky
Sleduj mě
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
Můj Instagram
Archiv příspěvků
Štítky
Zatím žádné štítky
bottom of page