top of page

Spring rolls neboli jarní závitky, které si zamilujete

Jarní závitky. Skvělá volba zdravé večeře nebo svačiny během dne.

Kdo by si myslel, že je to jídlo, které je těžké na přípravu a ingredience se jen tak sehnat nedají, je na omylu. Vše lze snadno sehnat v téměř každém marketu nebo zdravé výživě, jídlo je na přípravu velmi snadné a co je hlavní, je zdravé a chutná výborně, a i když název svědčí možná o něčem jiném, tato lahůdka přijde vhod zaručeně v každém ročním období.


Tentokrát jsem připravila dvě varianty náplní. Jednu s uzeným lososem a druhou s uzeným tofu, které jsem předtím ještě osmažila ve speciální marinádě. Tu určitě nevynechte! Dodává tofu tu správnou chuť, která v jemných závitcích skvěle vynikne.




Potřebujeme:

10 ks rýžového papíru

půl okurky

1 větší mrkev

půl kedlubny

půl manga

dvě větší hrsti rukoly

listy čerstvé máty

sezamová semínka

lžičku soli


uzeného lososa

tofu


Tofu marináda:

1/2 uzeného či jiného druhu tofu (dle preferovaných chutí)

olej ke smažení

2 lžičky sojové nebo tamari omáčky (nebo půl na půl)

javorový sirup

1/2 lžičky kari

špetka chilli (nemusí být)


Omáčky k jarním závitkům:


Sladkokyselá - pálivá:

1 pomeranč

1/2 citrónu

1 lžička zázvoru

1 lžíce javorového sirupu

1 lžička rýžového octa

1/2 nasekané chilli papričky

1 lžíce řepkového oleje


Sladká omáčka:

1 lžíce rýžového octa

1 lžíce datlového sirupu

1 lžíce javorového sirupu

1 lžička citrónové šťávy


Postup:

1). Ze všeho nejdřív si připravíme veškerou zeleninu a ovoce, které budeme do závitků dávat. Okurku, mrkev, kadlubnu a mango zbavíme slupky. Poté nakrájíme na tenké plátky, které následně nakrájíme ještě na tenké nudličky typu julienne. Výhodu zde mají ti z vás, kteří používáte škrabku julienne, která prakticky odvede velký kus práce za vás. Kdo tuto vychytávku nemá, vystači si, stejně jako já, s kuchyňským nožem a šikovnýma rukama. :)

2). Jakmile máte zeleninu nakrájenou, vhoďte ji do studené, jemně osolené vody a nechte odpočívat.

3). Připravíme si marinádu na tofu. Smícháme sojovou omáčku nebo omáčku tamari (nebo obojí) s asi lžičkou až dvěmi javorového sirupu, a špetkou chilli. Tofu nakrájíme na plátky a dáme smažit na pánev na trošce oleje. Po chvilce přidáme připravenou marinádu a necháme smažit tak dlouho, dokud marináda nezhoustne a nezačne být lepkavá. Pánvičku následně odstavíme bokem a necháme tofu vychladnout.

4). Připravíme si dle svých preferencí svou omáčku, kterou ve výsledku podáváme ke spring rollsům. Jednoduše všechny ingredience na omáčku smícháme dohromady.

5). Na řadu přichází rýžový papír a samotné tvoření závitků: do větší misky nebo širšího talíře na polévku si přichystáme teplou vodu, ve které následně namáčíme jednotlivě rýžový papír. Papír je správně dostatečně namočený, až když je úplně měkký a poddajný. Vytáhneme ho z misky, necháme okapat, a hezky rozložíme nejlépe na plastovém prkénku na krájení a začínáme plnit.

6). Jako první klademe na papír několik listů čerstvé máty, na mátu trochu rukoly a následně na ní část z každého druhu nakrájené zeleniny a ovoce. Na závěr pokládáme buďto plátky uzeného lososa nebo tofu v marinádě a rolujeme. Nejdříve jendo zatočení, následně založíme pravou a levou stranu a dorolujeme až do konce papíru.




Jako náplň do závitků můžeme použít prakticky cokoliv, určitě si je příště udělám například s krevetami, přidám výhonky nebo třeba místo klasického tofu použiju mozzarelu, kterou si dopředu nakořením.

Návod, jak se balí spring rolls najdete například zde.


Dobrou chuť!



Vybrané příspěvky
Kategorie
Poslední příspěvky
Sleduj mě
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
Můj Instagram
Archiv příspěvků
Štítky
Zatím žádné štítky
bottom of page