top of page

Quiche - francouzský slaný koláč

Vždy jsem milovala malé pekárničky, kdekoliv jsem byla. Také si užíváte to ranní kouzlo, když vejdete do pekárny, kde všechno voní čerstývm pečivem a vaší jedinou starostí je, které z těch vynikajících kousků si vybrat?

Stejně tak jsem se cítila, když jsem doma připravovala quiche. Quiche [kiš], je klasický francouzský slaný koláč. Tak jak je italská kuchyně známa pizzou, k té francouzské neodmyslitelně patří právě quiche.

Základní ingredience na těsto jsou hladká mouka, vajíčko a máslo. Náplň se obvykle tvoří z rozšlehaných vajíček a smetany. Čím si slaný koláč vyplníte dál, je jen na vás.

Já si pro tentokrát vybrala variantu s anglickou slaninou, cibulí, sýrem a špenátem. Pokud obědváte nebo večeříte ve čtyřech, velikost quiche je dostačující.

Těsto:

160 g hladké mouky

110g másla

1 žloutek

špetka soli

4 lžíce studené vody

Náplň:

3 rozšlehaná vajíčka

250ml smetany ke šlehání (nejlépe 30% a výš)

200g čerstvého špenátu

1 menší cibule

100g anglické slaniny

100g goudy nakrájené na kostičky

muškátový oříšek

sůl, pepř

Postup:

1). Těsto lze připravovat v ruce nebo pomocí robotu, což je asi lepší volba, jelikož by se s těstem mělo pracovat co nejrychleji, aby nám máslo příliš nezměklo. Přípravíme si tedy v misce směs z hladké mouky, špetky soli, žloutku, na plátky nakrájeného studeného másla a 4 lžic studené vody. Nejdříve si z těsta vytvoříme drobenku a potom už vše rychle prsty zpracujeme v kouli, kterou dáme alespoň na 20 minut odpočinout do lednice.

2). Rozehřejeme si troubu na cca 200°C.

3). Než se nám nahřeje trouba, připravíme si náplň na těsto. Vidličkou rozšleháme 3 vajíčka, přidáme smetanu, půl lžičky muškátového oříšku, sůl a pepř.

Čerstvý špenát si spaříme vařící vodou a nakrájíme na menší kousky. Goudu nakrájíme na kostičky, vše přidáme ke směsi z vajíčka a smetany.

Na pánvi si osmažíme na kousky nakrájenou anglickou slaninu (nepřidáváme tuk, slanina tuk pustí sama a my se ho potřebujeme trochu zbavit, aby poté qiuche nebyl moc mastný), přidáme nakrájenou cibuli a vše smažíme, až cibulka získá zlatavou barvu.

4). Vytáhneme těsto na korpus z lednice a na pomoučeném válu si z těsta vyválíme tenkou placku. Tu poté přendáme do máslem nebo tukem vymazané zapékací formy. Těsto vymačkáme do tvaru zapékací mísy. Dno těsta propícháme vidličkou a aby se nám při pečení těsto nezvedalo a nedělaly se bubliny, položíme si na dno kousek pečícího papíru a zatížíme ho hrstkou fazolí. Pečeme v troubě po dobu 10 minut, poté z těsta sundáme pečící papír a fazole, dopékáme dalších 10 minut.

5). Poté těsto z trouby vytáhneme a nandáme na něj předem připravenou náplň. Nejprve jsem na těsto dávala cibuli se slaninou a poté vše zalila směsí z vajíček, smetany, špenátu a sýru. Celek pečeme v troubě cca 30-35 minut. Quiche je hotový, jakmile dosáhne krásné zlatohnědé barvy.

Dobrou chuť!

__________________________________________________________________________________________

Kde nakoupit?

Všechny zmíněné ingredience nakoupíte v supermarketu, pokud si potrpíte na kvalitní zelenině, nakupte u lokálních farmářů

Klasickou bílou zapékací misku (talíř), jsem pořídila v Tesco za 89,-

Vybrané příspěvky
Kategorie
Poslední příspěvky
Sleduj mě
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
Můj Instagram
Archiv příspěvků
Štítky
Zatím žádné štítky
bottom of page